péntek, március 25


"A képeslapok, s a televízió többízben is beszámolót adtak egy új sportág - a szárazon hullámlovaglás fejõdésérõl.

Ennek is fõ eszköze egy deszka, melyet találóan "gördülõ-fatálcának" neveztek el. A fõ különbség: ez a deszka nem a hullámok, hanem enyhén lejtõ járda, beton-, vagy aszfalt hátán siklik lefelé.

Ebbõl következõen veszélyesebb is, hiszen a járda jóval keményebb a víznél. Sokak kérésére ismertjük most a "gördülõ fatálcát", valamint használatát.
EIõre bocsájtjuk, - a sport legalább olyan ügyességet kíván, mint a korcsolyázás, görkorcsolyázás, hullámlovaglás, vagy vízisízés. Azokhoz hasonlóan, nemcsak a sportoló, de mások sérülését is eredményezheti. Ezért csak alig lejtõs, sima és forgalommentes útszakaszon tanuljunk, szórakozzunk vele.
A ,, gördülõ-fatálca" anyaga keményfa (tölgy, bükk) legyen, - az alája szerelt görkorcsolya-kerékpárok ,,ónbeálló" kivitelûek legyenek. A méretek rajzunkról jó1 atvehetõk.

Az indulásnál jobb lábal lépjünk az alul legömbölyített peremû deszka közepére, ballal lökjük el magunkat, s aztán tipegve helyezzük mindkét lábunkat a jármûre. Kormányzása a súly egyik lábról másikra helyezésével, a lábak, valamint a test döntésével történik. FONTOS!! A testsúly mindig elöl legyen, a test elõre dõljön.

A megállásnál egyik lábbal lépjünk le, miközben a másik a deszka közepén maradjon. Vigyázzunk,
nehogy a Ielépésnél Ierúgjuk magunk aló1 a "kocsit".
S-F"

Nincsenek megjegyzések: