csütörtök, április 15

"Kolozsváron egyre kevesebb a román nemzeti színűre - piros-sárga-kékre - festett szemetesláda, mivel Gheorghe Funar polgármester most ezzel a "kampányfogással" akarja enyhíteni korábbi döntésének nem túlzottan pozitív hatását - írta szerdán a romániai magyar sajtó.

A Krónika szerint a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes polgármester legújabb kampányfogását nemzeti színűre festett szemetesládák lecserélése jelenti. Az új, narancssárga hulladéktárolók felszerelését március közepén kezdte el egy marosvásárhelyi cég, amely egyben a kukák gyártója és forgalmazója is. Az önkormányzat pályázatot írt ki a tárolók lecserélésére, ezt a marosvásárhelyi Triplast cég nyerte meg.
Az új típusú, narancssárga szemetesláda a nemzeti színűeknél kétszer nagyobb, ezekből kétszázat rendelt a polgármesteri hivatal. Horatiu Crisan városházi szóvivő szerint további 600 fémkukát a lakónegyedekben szerelnek fel.

A kolozsvári városi tanács még tavaly elfogadott egy olyan határozatot, amely előírta, hogy a "trikolór kukákat" vörös színűekre kell cserélni. A nemzeti színű szemétládák korábbi felszerelése ugyanis két év óta vitákat kavar Kolozsváron, Funar ötletét még a Nagy-Románia Párt (amelynek Funar is tagja) tanácsosai is ellenezték a nemzeti szimbólumok meggyalázására hivatkozva. Funar akkor azt mondta: szó sincs gyalázásról, a várost mindössze szebbé tette azáltal, hogy a "szivárvány három legszebb színét" festették fel az új szeméttartó edényekre. "

(MTI)

Nincsenek megjegyzések: