kedd, október 28

"Spóroljon fél percet vizelésenként"

"Ugrókötelezzen reklám közben"

"Howard Berg szerint, aki a Guinness Rekordok Könyvében „a világ leggyorsabb olvasójaként” szerepel, mindenki megduplázhatja, sõt megötszörözheti olvasási és szövegértési sebességét, ha megfogadja a következõ tanácsokat:

Mielõtt belekezdene az olvasásba, fussa át a névmutatót, hogy felbecsülhesse a könyv bonyolultságát: ez fõleg arra jó, hogy jól be tudja osztani az olvasásra szánt idõt. Minél kevésbé tûnnek ismerõsnek a könyvben szereplõ szavak, annál hoszszabb ideig fog tartani az olvasás.
Elõször a fejezetek végét olvassa el (vagy az összefoglalót, ha van ilyen). Így képet kaphat a fontos dolgokról: tudni fogja, hogy mi is az, amire jobban oda kell figyelnie.
Használja az ujját sorvezetõnek: ez segíti a szemet a haladásban. Egyébként könnyen elkalandozhat a tekintete, és elõfordul, hogy többször olvassa el ugyanazt a mondatot.
Ugorja át azokat az információkat, amelyeket már ismer (kivéve a regényekben a szexjeleneteket). Ez kicsit olyan, mintha agyának magnóján megnyomná a gyors elõretekerés gombot.
Az emlékezés hatékonyságának növelésére néha gondolkodjon el azon, hogy amit olvas, az miért is fontos Önnek. Azért nem emlékszünk semmire sem az iskolai algebraórákból, mert az adatokat nem láttatták összefüggéseiben. (Utóirat: Howard Berg és társai nem vállalnak felelõsséget az utcai jelzõtáblák, az erotikus kézikönyvek, a receptek vagy a villás emelõtargoncák használati utasításának gyorsolvasásából eredõ sérülésekért.)"

"Hacsak nem labdarúgó-világbajnokság döntõje zajlik, soha ne nézzen meg egy teljes meccset.

1. Csak az utolsó félórára kapcsolódjon be, vagy az utolsó negyedre, vagy az utolsó szettre – egyszóval arra az idõre, amikor tudja, hogy kedvenc csapata a maximumot adja. Ha megnyerik a meccset, akkor idõt spórolt. Ha kikapnak, akkor úgyis mindegy.
2. Ne maradjon a tévé elõtt meghallgatni a meccs utáni nyilatkozatokat. És hogy ne legyen az a benyomása, valami fontos dologról maradt le, minden meccs után olvassa fel hangosan a következõt: „Ma a legjobb formánkat hoztuk. A fiúk a maximumot nyújtották az elejétõl a végéig. Mindig csak a következõ meccsre koncentrálunk.”

(Men's Health időmegtakarítási tippek)

Nincsenek megjegyzések: