vasárnap, augusztus 10

"Megnyílt a "Rakpart" Párizsban

Miközben a hazai média elsősorban a budapesti, francia Riviérát idéző plázsra koncentrál, elsikkadni látszik a hír, ami máskülönben igazi szenzációt jelenthetne: a pesti plázzsal szinte egyidőben megnyílt annak magyaros társa a párizsi Szajna-parton. A három napos előkészület után felavatott, közel két kilométeres "Rakpart" - ahogy a területet magyarosan itt hívják- hamisítatlan budapesti hangulatot csempész a gall metropolisz lakóinak életébe. "Az volt a célunk, hogy azok is megismerkedhessenek a pesti flaszter világával, akik idő vagy pénz hiányában soha nem jutnának el Magyarországra" - avat be a részletekbe az Országimázs Központ párizsi irodájának főmunkatársa.
"Közel 400 kiló kutyaszart terítettünk már a munkálatok első napján - folytatja - s bár kétségkívül ez volt a projekt leglátványosabb része, legalább ennyire fontosnak tartom az apró kiegészítéseket, melyeknek köszönhetően a Rakpart nem egyszerűen egy Disneyland-szintű cirkusz, hanem valóban egy darabka Budapest itt Franciaországban." Kérésünkre a főmunkatárs néhány konkrét példával érzékeltette, miről is van szó: "Három, fizetett munkatÁrsakkal tömött, 50 fokra fűtött BKV busz rója a Rakpartot minden áldott nap, s külön kátyúztattuk a terepet az igazi élmény biztosítása érdekében. Az itt-ott felállított büfékben csakis kannás bort lehet kapni, s még arra is ügyeltünk, hogy a személyzet pontosan ugyanazokkal a módszerekkel verje át a vendégeket, mint otthon. Esténként a nagyszínpadon polgári körös felvonulások várják az érdeklődőket - augusztus 20-án még hídfoglalás is lesz - s aki még ennél is több izgalomra vágyik, annak ott van például a Lejmolók Utcája."
A Rakpart fogadtatása igen kedvező: bár a környék lakói tiltakozó akciókkal próbálták meghiúítani a rendezvényt, már az első nap tízezres tömeg hömpölygött a területen - a máskor megszokott létszám közel harmada. A látogatók láthatóan hamar "vették a lapot" és igyekeztek felvenni a pesti polgárok életritmusát: kutyaszart kerülgető titkárnők, a hiányzó wc-k miatt hőbörgő családapák tették - tudtukon kívül is - még budapestibbé az amúgy is egzotikus hangulatot. "


Nincsenek megjegyzések: